חיווט מחדש של תקווה: מסע דרך הפרעות נוירולוגיות תפקודיות

קראו על תקווה והתקדמות באמצעות תוכנית השיקום המקיפה של GRC להפרעות נוירולוגיות תפקודיות.
חיווט מחדש של תקווה: מסע דרך הפרעות נוירולוגיות תפקודיות


הפרעות נוירולוגיות פונקציונליות (FND) הן קבוצה של הפרעות המשפיעות על מערכת העצבים ומאופיינות במגוון תסמינים פיזיים ונפשיים. הפרעות אלו עשויות להיות מאתגרות לאבחון ולטפל בשל טבען המורכב, אך עם צוות וגישה רב מקצועית נכונה מתאפשרת החלמה. במאמר זה נספק סקירה של FND, סוגי ההפרעות, פציעות פיזיות ונפשיות, מטרות הטיפול, תפקידו של כל חבר צוות רב מקצועי ועוד.

רקע וסוגי FNDs

FNDs, הידוע גם בשם הפרעות המרה, הם מצבים שבהם אנשים חווים תסמינים נוירולוגיים, כגון חולשה, רעד או התקפים, ללא הסבר פיזי או רפואי ברור. התסמינים של FNDs הם אמיתיים ויכולים להיות משביתים, ומשפיעים על הבריאות הפיזית והנפשית כאחד. FNDs שכיחים יותר בנשים מאשר גברים ולעיתים קרובות מתפתחים בתקופות של מתח גבוה, חרדה או טראומה. ישנם מספר סוגים של FNDs, כולל:

  • הפרעות תנועה תפקודיות (FMDs): הפרעות אלו משפיעות על התנועה והקואורדינציה של הגוף ועלולות לגרום לתסמינים כגון רעד, עוויתות וחולשה.
  • הפרעות לא אפילפטיות (NEADs): הפרעות אלו גורמות לתסמינים הדומים להתקפים אפילפטיים, אך אין עדות לפעילות מוחית חריגה.
  • FNDs סנסוריים: הפרעות אלו גורמות לתסמינים הקשורים לתחושה, כגון חוסר תחושה, עקצוץ או כאב, ללא הסבר רפואי ברור.פגיעות פיזיות ונפשיות

ל-FNDs יכולה להיות השפעה משמעותית על הבריאות הפיזית והנפשית של האדם. פציעות גופניות עשויות לכלול נפילות, שברים או פציעות הקשורות להתקפים או הפרעות תנועה. פציעות נפשיות עשויות לכלול חרדה, דיכאון או טראומה רגשית הקשורה לחיים עם מחלה כרונית. חיוני לטפל בפציעות פיזיות ונפשיות בטיפול ב-FNDs כדי להגיע להחלמה מיטבית.


מטרות הטיפול

מטרות הטיפול ב-FND הן להפחית את התסמינים, לשפר את התפקוד היומיומי ולשפר את איכות החיים. הטיפול עשוי לכלול שילוב של טיפולים רפואיים, נפשיים ופיזיים, בהתאם לצרכי הפרט. טיפול רפואי עשוי לכלול תרופות לטיפול בסימפטומים, כגון תרופות אנטי אפילפטיות או מרפי שרירים. טיפולים פסיכולוגיים, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי או פסיכותרפיה, יכולים לסייע בטיפול בבעיות נפשיות בסיסיות, כגון חרדה או דיכאון. טיפולי פיזיותרפיה, כגון פיזיותרפיה או ריפוי בעיסוק, יכולים לסייע בשיפור התנועה והתפקוד.

צוות רב מקצועי

גישת הצוות הרב-תחומית היא קריטית בטיפול ב-FNDs. גישה זו כוללת צוות של אנשי מקצוע בתחום הבריאות, לרבות מומחי שיקום, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, מרפאים בדיבור, עובדים סוציאליים ודיאטנים הפועלים יחד על מנת לספק טיפול מקיף. כל חבר צוות ממלא תפקיד ייחודי בתהליך ההחלמה, ויחד, הם יכולים לטפל בהיבטים הפיזיים, הנפשיים והחברתיים של המצב.

 
הידעת? הפרעות נוירולוגיות תפקודיות מאובחנות לרוב בצורה שגויה, כאשר חולים חווים תסמינים במשך 3-5 שנים בממוצע לפני קבלת האבחנה הנכונה.


ב-GRC, אנו מתמחים בשיקום אנשים עם FNDs. גישת הצוות הרב-מקצועי שלנו מתמקדת בטיפול מותאם אישית כדי לתת מענה לצרכים הייחודיים של כל אדם. אנו מאמינים בחשיבותה של גישה הוליסטית, המתייחסת להיבטים הפיזיים, הנפשיים והחברתיים של המצב להשגת החלמה מיטבית.

 
לפרטים נוספים על קבלת התחייבות מקופת החולים לשיקום בGRC לחצו כאן או התקשרו 8363* 

 
מקורות:

National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2019). Functional Neurological Disorder Fact Sheet. Retrieved from https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Functional-Neurological-Disorder-Information-Page

American Academy of Neurology. (2018). Neurology Clinical Practice Guideline: Evaluation and Management of Functional Neurological Disorder. Retrieved from https://www.aan.com/Guidelines/Home/GetGuidelineContent/876

Stone, G., et al. (2019). Functional neurological disorders: the neurological assessment as treatment. Practical Neurology, 19(1), 5-12.

Popkirov, S., and others. (2020). Functional (psychogenic) movement disorders - clinical presentations, diagnosis and management. Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, 91(6), 638-644.

Brown, R. J., et al. (2021). A randomized controlled trial of cognitive behavioral therapy for a functional neurological disorder: the CODES study. Neurology, 96(14), e1808-e1820.


מאמרים

טיפול חושי בשיקום

איך מטפלים בקשיים בויסות חושי?

אביזרי עזר בשיקום

כיצד מכשירים מסייעים משפרים את ההחלמה?

תקווה וכנות: איזון עדין בשיקום

כיצד מטפלים מוצאים איזון בין אמירת אמת כואבת להשארת תקווה איתנה?

סוגי תאונות דרכים ואתגרי השיקום הייחודיים שלהן

לא כל תאונת דרכים היא אותו דבר. קראו כאן על ההבדלים.

כלבנות טיפולית בשיקום

תקראו על השירות החדש בGRC שכבש את ליבם של המטופלים

פגיעה מוחית אנוקסית

מהי פגיעה מוחית אנוקסית וכיצד ניתן לשפר את חייהם של אלו שנפגעו

צלצלו 8363* או מלאו את הפרטים:
* שם:
* דוא"ל:
טלפון:
עיר/ישוב
נושא הפניה:
נא לפרט את הפניה
מאשר קבלת דיוור