פיזיותרפיה רפואית לילדים ונוער הסובלים ממחלת אוסגוד שלטר

אם ילדכם אובחן במחלת אוסגוד שלטר (Osgood-Schlatter disease) אז חשוב ראשית להבין כי מדובר בליקוי רווח מאוד בבני נוער, ולמרות שהשם אולי נשמע מעט ערטילאי, אם מזהים את הליקוי מוקדם ומקבלים את הטיפול הנכון בזמן הנכון - אין סיבה לדאגה. במרכז השיקום גליל GRC תוכנית שיקום ייעודית ומותאמת אישית לילדים ובני נוער שאובחנו במחלת אוסגוד שלטר.
טיפול בהופעת מחלת אוסגוד שלטר
במרכז השיקום גליל GRC תוכנית שיקום ייעודית ומותאמת אישית לילדים ובני נוער שאובחנו במחלת אוסגוד שלטר. צוות רב-תחומי בראשותו של ד"ר עופר קרן, לשעבר מנהל מחלקת שיקום בשיבא תל השומר, המונה פיזיותרפיסטים, אורטוטיסטיים, אורתופדים, מרפאים בעיסוק ורופאי שיקום - רותם את כל הידע והניסיון שצברו במהלך השנים לטובת התהליך השיקומי של ילדכם וכל זאת במרחב טיפולים המותאם באופן מושלם לילדים ולבני נוער. במרכז השיקום גליל מערכת RehabCube הנחשבת לפורצת דרך ומשלבת תרגול פיזיותרפיה במציאות רבודה. מערכת ה-RehabCube נמצאת בבלעדיות המרכז ואין שניה לה בארץ. לצד חדר כושר המאובזר בציוד המתקדם ביותר, טיפולי פיזיותרפיה חווייתיים ושילוב משחקים מעניק צוות המרכז מענה ותמיכה גם להורים ומלווה את בני הנוער, יד ביד, לאורך כל הדרך.

לייעוץ ראשוני אודות מחלת אוסגוד שלטר ולטיפול התנסות ראשון בליווי פיזיותרפיסט מוסמך – ללא עלות וללא כל התחייבות, בתאום מראש. צרו קשר באתר או בטלפון: 076-5991221


מבט מקרוב על מחלת אוסגוד שלטר


אם ילדכם אובחן במחלת אוסגוד שלטר (Osgood-Schlatter disease) אז חשוב ראשית להבין כי מדובר בליקוי רווח מאוד בבני נוער, ולמרות שהשם אולי נשמע מעט ערטילאי, אם מזהים את הליקוי מוקדם ומקבלים את הטיפול הנכון בזמן הנכון - אין סיבה לדאגה. מחלה זו נפוצה בקרב נערים בגיל ההתבגרות, בגילי 15-10, בעיקר בקרב נערים פעילים ספורטיבית והיא קשורה בקשר הדוק להתפתחות הפיזיולוגית בגיל ההתבגרות. 

המחלה נקראת על שם הרופאים שזיהו אותה לראשונה כבר בשנת 1903; הכירורג האורטופדי האמריקני רוברט ביילי אוסגוד והכירורג השוויצרי קרל ב' שלטר. מבחינה אפידמיולוגית רוב הנערים שמאובחנים סובלים מהפרעה זו רק ברגל אחת, ורק כ-25% סובלים מהתופעה בשתי הרגליים. בנות נוטות לסבול מאוסגוד שלטר בגילי 8 עד 13 ונראה כי סך הכול כ-9.8% מכלל בני הנוער סובלים מתופעה זו – 11.4% מהבנים ו-8.3% מהבנות. 
 

הגורמים להתפתחות מחלת אוסגוד שלטר

 
המאפיין המרכזי של אוסגוד שלטר הוא בליטה של העצם מתחת לברך, במפגש שבין גיד הפיקה לבין העצם, הגורמת לכאבים נקודתיים באזור עצמות השוקיים. מצב זה נגרם בשל אי-סנכרון בקצב הגדילה; מצד אחד רצועות הגידים מתארכות בקצב איטי ומן הצד השני, העצמות גדלות בקצב מהיר. העדר התאמה זה מביא להתפתחות של דלקת בחיבור שבין גבששת השוקה לבין רצועת עצם הפיקה, המתרחשת בשל אי התגרמותו של סחוס הגדילה.

עומס, שימוש יתר ולחץ מוגזם בקדמת הברך בזמן צמיחה מהירה של העצם גורמים לכאבים עזים באזור הברך. אך ניתן להקל על הכאב, להשיב את העוצמה לשריר הארבע-ראשי ולהחזיר את טווח התנועה שאבד בעזרת תוכנית פיזיותרפיה רפואית ממוקדת, חווייתית, אינטראקטיבית וכיפית, כזו שילדים אוהבים.

הסימפטומים הנלווים למחלת אוסגוד שלטר


המחלה רווחת מאוד אצל בני נוער שעוסקים בפעילות ספורטיבית הכוללת ריצות וקפיצות, לרבות: כדורגל, כדורסל, ריצות, כדור-יד ועוד, והיא גורמת להופעת הסימפטומים הבאים:
«  כאבים בחלק העליון של עצם השוק, מתחת לברך, המחמירים עם הזמן.
«  בליטה בחלק העליון של השוק בשל צמיחת העצם המהירה.
«  כאבים המתעצמים בעת ביצוע פעילות גופנית.
«  רגישות, אדמומיות ונפיחות בחלק העליון של השוק.
«  אובדן כוח וגמישות בחיבור שבין הירך לבין הברך, קרי: בשריר הארבע-ראשי.
«  מוגבלות ואובדן טווח תנועה באזור הברכיים.
«  חוסר נוחות וכאבים המוחמרים בעת ריצה, קפיצה, כריעה, כיפוף, עליה במדרגות או חבלה.
«  הכאבים מתפוגגים בעת מנוחה והפוגה מפעילות גופנית.
 

אבחון מחלת אוסגוד שלטר

 
 אבחון מחלת אוסגוד שלטר מתחיל בתשאול רפואי יסודי. במהלכו שואל הפיזיותרפיסט שאלות על אודות מצבו הבריאותי הכללי של הילד וכן שאלות הנוגעות להשתתפות בפעילות גופנית ומשחקי ספורט, משך הזמן ותדירות אימונים ומשחקים. לאחר מכן יעריך הפיזיותרפיסט את מצב הכוח, הגמישות, טווח התנועה והתחושה באזור הברך. הוא יבדוק רגישויות, נפיחויות ואדמומיות ויערוך מספר בדיקות ספציפיות לתפקודו של מפרק הברך. כמו כן, במידה וניתן יבקש הפיזיותרפיסט להדגים מצבים, תנוחות ופעולות הגורמות לכאבים.

בשלב הבא יבדוק הפיזיותרפיסט אזורים נוספים ברגל: את הירך, כפות הרגליים ושרירי הליבה הנושאים את משקל הגוף כולו, במטרה להבין אם בעיות באיברים סמוכים תורמות לתחלואת הברך. במידה והפיזיותרפיסט מזהה כאבים חמורים מאוד ואובדן משמעותי של כושר תנועה נפנה את הילד לבדיקות הדמיה, כדי לשלול בעיות רפואיות אחרות. במידה ואכן מדובר במחלת אוסגוד שלטר, הפיזיותרפיסט והצוות הרפואי במרכז שיקום גליל בונה תוכנית פיזיותרפיה רפואית המותאמת לנתונים הייחודיים של ילדכם, אשר ניתן להתחיל אותה מיד לאחר האבחון. 

תוכנית אינטגרטיבית לטיפול במחלת אוסגוד שלטר במרכז השיקום גליל


מחלת אוסגוד שלטר יכולה להעלם מעצמה בתוך כמה חודשים ספורים, אך אם היא אינה נעלמת חשוב לטפל בה כדי שלא תזלוג ותגביל את בני הנוער גם בבגרותם. כ-10% מבני הנוער שסבלו בילדותם מאוסגוד שלטר צפויים לסבול מכאבים עקב המחלה גם בגיל מבוגר, במידה ולא יטפלו בה.
לצד תרופות נוגדות דלקת, המטפלות אך ורק בדלקת עצמה ופחות במוגבלות טווח התנועה, ולצד ניתוחים, הנדרשים אך ורק במקרים קיצוניים של התפשטות של גופים גרמיים, תוכנית פיזיותרפיה מובנית ומדורגת מקלה מאוד על הכאבים, מחזירה את כושר התנועה ומזרזת באופן משמעותי את ההחלמה.
מטרת התוכנית במרכז השיקום גליל היא להשיב את הילד כמה שיותר מהר לשגרה, ולשם כך נבנית תוכנית טיפולית אישית הכוללת בין היתר:
הפחתת כאבים – הצוות הרפואי במרכז מדריך את בני הנוער כיצד לנהל בצורה מיטבית את הכאבים וממליץ על טיפולים פשוטים להפגת הכאב, לרבות: סד, חימום או קירור אזור הברך ומנוחה.

הגדלת טווח התנועה – בשלב זה יעבוד הפיזיותרפיסט האישי של הילד על מגבלת התנועה ויחשוף בפני הילד תרגילים עדינים שיסייעו לו לחזור לטווח התנועה הרגיל. הפעילות נערכת בחדר כושר מעוצב, המותאם לבני נוער ומהפכני המאפשר טיפולי פיזיותרפיה במציאות משולבת.
 
אימונים פונקציונליים ואימוני כוח – צוות המרכז מונה פיזיותרפיסטים המתמחים ברפואת ספורט. ביחד עם הצוות הרפואי אנחנו בונים תוכנית אימון פונקציונלית לילד המיועדת לחיזוק שרירי הברך וסביבתו, ברמות כוח ואינטנסיביות העולות באופן הדרגתי. תחילה מבוצעים האימונים של משטחים רכים, כדי לשמור על בריאות הרגל, ובמהלך האימונים למד הילד גם כיצד להגן על הברכיים, איך לשמור על הגוף בעת אימון ואיך למנוע פציעות ספורט עתידיות. 

טיפולי פיזיותרפיה אישייםבמהלך טיפולי פיזיותרפיה אישיים מותח, מעסה, מחמם ומניע הפיזיותרפיסט את ברכי הילד תוך מתן דגש על בריאות הגידים, השרירים והסחוסים, במטרה לשפר את התנועה, את הגמישות והכוח באזור הברך. 

שיקום אורטופדי – התוכנית כוללת גם שיקום אורטופדי שנועד לחזק את תפקוד השלד, הגפיים, המפרקים והשרירים ולהקל על כאבים, כמו גם לטפל באופן נקודתי בדלקת באזור הברך.

תוכנית הטיפול במחלת אוסגוד שלטר במרכז השיקום גליל GRC היא מודולרית. היא נבנית מתוך הכרות מעמיקה עם עולמם של ילדים ובני נוער ומותאמת לצרכיהם. היכולת של הצוות הרפואי להתאים את הטיפול לכל נער ונערה באופן אישי תוך מתן מענה לצרכים הרגשיים והפיזיים שלהם בד בבד עם שילוב פיזיותרפיה במציאות רבודה ב-RehabCub הופכים את התהליך השיקומי לסוחף, כיפי ומגניב ומבטיח גם את מחויבות הילדים לתהליך ההחלמה.

לייעוץ ראשוני אודות מחלת אוסגוד שלטר ולטיפול התנסות ראשון בליווי פיזיותרפיסט מוסמך – ללא עלות וללא כל התחייבות, בתאום מראש. צרו קשר באתר או בטלפון: 076-5991221


מאמרים

אביזרי עזר בשיקום

כיצד מכשירים מסייעים משפרים את ההחלמה?

תקווה וכנות: איזון עדין בשיקום

כיצד מטפלים מוצאים איזון בין אמירת אמת כואבת להשארת תקווה איתנה?

סוגי תאונות דרכים ואתגרי השיקום הייחודיים שלהן

לא כל תאונת דרכים היא אותו דבר. קראו כאן על ההבדלים.

כלבנות טיפולית בשיקום

תקראו על השירות החדש בGRC שכבש את ליבם של המטופלים

פגיעה מוחית אנוקסית

מהי פגיעה מוחית אנוקסית וכיצד ניתן לשפר את חייהם של אלו שנפגעו

שבץ ונזק מוחי אנוקסי: קשרים והבדלים

הבנת ההבדלים והקשרים היא אחד המפתחות להבנת השיקום

צלצלו 8363* או מלאו את הפרטים:
* שם:
* דוא"ל:
טלפון:
עיר/ישוב
נושא הפניה:
נא לפרט את הפניה
מאשר קבלת דיוור