10 התרגילים המומלצים לאחר ניתוח אורטופדי

אם עברתם ניתוח אורטופדי כל מה שאתם צריכים לעשות זה את התרגילים הבאים

10 התרגילים המומלצים לאחר ניתוח אורטופדי


מבוא

התאוששות מניתוח יכולה להיות תהליך מאתגר, אך שילוב התרגילים הנכונים בתוכנית שיקום יכול לשפר באופן משמעותי את תוצאות המטופלים ולהאיץ את תהליך הריפוי. מאמר זה יסקור את 10 התרגילים המובילים המומלצים לאנשים העוברים סוגים שונים של ניתוחים אורתופדיים, כגון החלפת מפרקים, תיקוני רצועות וקיבוע שברים.

1. תרגילי טווח תנועה עדינים

לאחר הניתוח, חיוני לשמור על טווח התנועה של המפרק כדי למנוע נוקשות ולקדם ריפוי. תרגילי טווח תנועה עדינים, כגון כיפוף, הארכה וחטיפה, יכולים להתבצע בהדרכת פיזיותרפיסט או ספק שירותי בריאות (האגודה האמריקאית לפיזיותרפיה, 2020).

2. תרגילי חיזוק איזומטריים

תרגילים איזומטריים, הכוללים כיווץ שרירים ללא תנועת מפרקים, יכולים לסייע בשמירה על כוח השרירים ולמנוע ניוון בשלבים הראשונים של השיקום. תרגילים אלה יכולים להתמקד בשרירים המקיפים את אתר הניתוח ויש לבצע אותם בגבולות סובלנות הכאב (Kisner & Colby, 2017).

3. רכיבה על אופניים נייחים

רכיבה על אופניים נייחים היא תרגיל בעל השפעה נמוכה שיכול לשפר את הכושר הקרדיווסקולרי ולקדם את זרימת הדם לאתר הניתוח, ולסייע בתהליך הריפוי. תרגיל זה יכול להיות מוצג בהדרגה כמו טווח התנועה של המטופל ואת הכוח לשפר (Bade & Stevens-Lapsley, 2011).

4. תרגילי רצועת התנגדות

ניתן להשתמש בתרגילי רצועת התנגדות כדי להגביר בהדרגה את עוצמת תרגילי החיזוק, תוך התמקדות בקבוצות שרירים ספציפיות מבלי להפעיל לחץ מוגזם על אתר הניתוח. תרגילים אלה יכולים להיות מותאמים לצרכים של הפרט ואת ההתקדמות לאורך זמן (Kisner & Colby, 2017).

5. איזון ותרגילים פרופריוספטיביים

שיפור שיווי המשקל והפרופריוספציה (מודעות הגוף למיקומו ולתנועתו במרחב) חיוני להשבת היציבות ולמניעת נפילות בתהליך השיקום. ניתן לשלב תרגילים כגון עמידה על רגל אחת, שימוש בלוח איזון או ביצוע הליכות טנדם (Kisner & Colby, 2017).

6. טיפול במים

טיפול במים, או פעילות גופנית בבריכה, יכול להועיל לאנשים המתאוששים מניתוח, שכן ציפה של המים מפחיתה את העומס על המפרקים תוך מתן אפשרות לטווח תנועה מוגבר ותרגילי חיזוק (Bade & Stevens-Lapsley, 2011).

7. תרגילי מתיחות וגמישות

שמירה על גמישות וניידות סביב אתר הניתוח היא קריטית להחלמה מוצלחת. ניתן לשלב בתוכנית השיקום תרגילי מתיחה עדינים, כגון אלה המכוונים לשרירים ולרקמות החיבור.

8. אימון פונקציונלי

ככל שהמטופל מתקדם בשיקום, חשוב לשלב תרגילים פונקציונליים המחקים פעילויות יומיומיות, כגון עלייה וירידה, כריעה או הגעה מעל. תרגילים אלה מסייעים להכין את הפרט לחזרה מוצלחת לשגרת היומיום שלהם (Kisner & Colby, 2017).

9. תרגילי לב וכלי דם

תרגילי לב וכלי דם בעלי השפעה נמוכה, כגון הליכה, אימון אליפטי או שחייה, יכולים לסייע בשיפור הכושר הכללי והסיבולת, החיוניים להתאוששות מלאה (Bade & Stevens-Lapsley, 2011).

10. טאי צ'י ויוגה

צורות עדינות של תרגילי גוף-נפש, כגון טאי צ'י ויוגה, יכולות לשפר את האיזון, הגמישות והרווחה הכללית, ולתרום לתהליך שיקום מוצלח (האגודה האמריקאית לפיזיותרפיה, 2020).

מסקנה

שילוב מגוון תרגילים בתוכנית שיקום יכול לשפר משמעותית את תוצאות המטופלים ולהאיץ את תהליך הריפוי לאחר ניתוח אורתופדי. על ידי ביצוע ההמלצות המתוארות במאמר זה, אנשים יכולים לעבוד לקראת התאוששות מוצלחת וחזרה לרמה הרצויה של תפקוד פיזי.


 לפרטים נוספים על קבלת התחייבות מקופת החולים לשיקום בGRC לחצו כאן או התקשרו 8363*

רשימת מקורות:

האגודה האמריקאית לפיזיותרפיה. (2020). פיזיותרפיה לשיקום לאחר ניתוח. https://www.moveforwardpt.com/symptomsconditionsdetail.aspx?cid=a0ee2c12-d3a6-4397-b7a5-80b7f2d4f4c8

Bade, M. J., & Stevens-Lapsley, J. E. (2011). שיקום מוקדם בעצימות גבוהה לאחר ארתרופלסטיקה כוללת של הברך משפר את התוצאות. כתב עת לפיזיותרפיה אורתופדית וספורט, 41 (12), 932-941. https://doi.org/10.2519/jospt.2011.3734

קיסנר, ק. וקולבי, ל. א. (2017). תרגיל טיפולי: יסודות וטכניקות (מהדורה 7). חברת פ.א. דיוויס.


*האמור אינו מהווה המלצה רפואית ולפניי ביצוע כל תרגיל יש להתייעץ עם מומחה בתחום

מאמרים

מדריך להורים: איך לתמוך בילד בתהליך השיקום?

למדו כאן את תפקידכם בחשוב במהלך השיקום של ילדיכם

מהו תהליך השיקום עבור ילדים עם בעיות התפתחותיות?

כיצד השיקום שונה מטיפול התפתחותי?

המסע של ג'זל עם גיליאן-ברה

ילדה קטנה שהיא השראה גדולה

חשיבותו של טיפול רב- מקצועי לאחר ניתוח החלפת ברך

אם עברתם ניתוח החלפת ברך- אל תתפשרו על פחות מטיפול רב מקצועי

הפרכת מיתוסים נפוצים על פיזיותרפיה

האם גם אתם האמנת במיתוסים הנפוצים האלו?

צלצלו 8363* או מלאו את הפרטים:
* שם:
* דוא"ל:
טלפון:
עיר/ישוב
נושא הפניה:
נא לפרט את הפניה
מאשר קבלת דיוור