חשיבות אימון גופני מותאם לגיל השלישי בעידן הקורונה

אורח חיים פעיל ובריא הוא הבסיס למניעה וטיפול בתחלואה כרונית. פעילות גופנית סדירה משמרת ומשפרת את תפקוד מערכת החיסון והחוסן הגופני ועשויה להגן עלינו גם מנזקי הקורונה. אנו ב-GRC מרכז שיקום בגליל מציעים תוכנית אימונים מותאמת במיוחד לגיל השלישי בו היכולת הגופנית שלנו לעמוד בפני פציעות והיכולת של המערכת החיסונית שלנו להתמודד עם פגיעות הולכות וקטנות.
התעמלות בגיל השלישי בעידן קורונה

אריה בורשטין, פיזיותרפיסט ראשי ויועץ שיקום במרכז לשיקום רפואי גליל, מציע תוכנית טיפול שיקומית מותאמת אישית לסובלים מירידה בתפקוד, במיוחד בתקופת הקורונה.

קיימת הסכמה כללית כי תזונה נבונה ופעילות גופנית – זה השילוב המנצח המומלץ בכל גיל, אך יותר מכל, בגיל המבוגר. בעקבות מגפת הקורונה, נגזר עלינו ריחוק חברתי עד כדי סגר כללי. יוצא מכך שהפעילויות הגופניות שצורכות אנרגיה לא רבה כגון: הליכה לתחנת אוטובוס, עליה במדרגות ואף הליכה בקניון וכדומה, נמנעים מאיתנו לחלוטין בתקופות של סגר ואילו בין הסגרים אנחנו מתבקשים להמעיט בהם. כל הגזרות הללו מלוות בדחק נפשי, חברתי ומשפחתי ושינוי מהותי באורח החיים התקין. הפעילות ה"יושבנית", המוגבלת בעיקרה למרחב הביתי, מביאה למיעוט תנועה ואצל חלק מהאנשים כוללת גם אכילה מופרזת (לא מעט בשל דחק נפשי). 
 
לפרטים אודות חבילות הטיפולים הניתנים אצלנו ב-מרכז שיקום בגליל GRC ולמסלולי הטיפול השונים צרו קשר באתר או בטלפון: 076-5991221

לכל זאת ישנן השלכות קצרות וארוכות טווח על בריאות האוכלוסייה המבוגרת. לצערנו עקב מיקוד המאבק במגפה, הוזנח הקשב והטפול בהידרדרות הגופנית והתפקודית ובמחלות הכרוניות שעולות עם הגיל. לאנשים רבים התופעות הללו מסוכנות לא פחות מהמגפה עצמה. 

פעילות גופנית בגיל השלישי


אורח חיים פעיל ובריא הוא הבסיס למניעה וטיפול בתחלואה כרונית, פעילות גופנית סדירה משמרת ומשפרת את תפקוד מערכת החיסון והחוסן הגופני ועשויה להגן עלינו גם מנזקי הקורונה.

ארגון הבריאות העולמי וההסתדרות הרפואית בישראל מייחסים חשיבות מיוחדת לאימון גופני לטיפול ובמניעה של מחלות אופייניות לגיל  המבוגר. הגיל השלישי מתאפיין בירידה במסת השריר ותהליך זה מואץ בהעדר פעילות גופנית כמו בימי הסגר, או בנוכחות מחלה הדורשת מנוחה, אשפוז או שיקום פרטי או במסגרת ציבורית. 

הירידה במסת השריר מביאה לירידה תפקודית בחיי היום יום, גורמת לחולשה כללית ובפרט חולשת שרירי הרגליים ומהווה גורם סיכון גבוה לנפילות העלולות לגרום לשברים, בעיקר באמה ו\או בשורש כף היד וכן בצוואר הירך. 

הבשורה המעודדת היא שניתן להפחית באופן משמעותי סיכון זה בעזרת אימון גופני מבוקר. כמו כן, אימון גופני מגביר את הרגישות לאינסולין ומשפיע לטובה על חילוף החומרים של הפחמימות החשוב כל כך בקרב אנשים עם סכרת. 

פעילות גופנית בעלת השפעה מיטיבה על גורמי הסיכון למחלות כלי דם, יתר לחץ דם, פרופיל שומנים לא תקין והשמנה. באימון גופני בגיל המבוגר הדגש הוא על שיפור איכות החיים ועל הבטחת האפשרות לנהל אורח חיים פעיל ועצמאי לאורך זמן. 

בעבר נהגו ארגוני הבריאות להמליץ בעיקר על אימון אירובי בקרב מבוגרים. כיום אנחנו יודעים בוודאות שבגיל המבוגר יש חשיבות מכרעת גם לאימוני הכוח. אימונים אלה עוזרים לשמור על משקל תקין, לשפר את מסת השריר ולהשפיע  באופן מיטבי על המטבוליזם. כמו כן, אימוני כוח מפחיתים כאבי מפרקים, מחזקים קבוצות שרירים גדולות ותורמים לשימור שווי המשקל, ההליכה ולשיפור התפקוד היומיומי.

עקרונות האימון הגופני 


כל תנועה שאנו מבצעים היא סוג של פעילות גופנית, אבל חשוב להדגיש שלא כל פעילות גופנית  עונה להגדרה של "אימון גופני".  אימון גופני הינו סוג של פעילות גופנית מתוכננת, מובנית, החוזרת על עצמה, שמטרתה שיפור ושימור הכושר הגופני, הכולל סבולת לב ריאה, כוח שרירים וגמישות. 

סוגי האימון העיקריים שחשוב לבצע בכלל ובתקופת הקורונה בפרט


אימון אירובי: פעילות הכוללת מאמץ גופני תת-מרבי המפעילה קבוצות שרירים גדולות לזמן ממושך. כגון: הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה, סקי וכדומה. 

אימון הליכה מתאים לכולם ומומלץ במיוחד בגיל המבוגר היות ואינו דורש הכנה מיוחדת וסכנת הפציעות בו נמוכה. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על הליכה של 150 דקות בשבוע לכל הפחות.

אימון כוח: מוגדר כאימון המאלץ את שרירי השלד לנוע (או לנסות לנוע) כנגד כוח נגדי המופעל בדרך כלל ע"י סוגים שונים של משקולות או מכשירים ייעודיים (כמו בחדר כושר). מומלץ לשלב אימוני כוח בין 2 - 3 פעמים בשבוע לשם חיזוק מערכת שלד – שריר. 
                                    
חוקרים שבדקו במחקרים מבוקרים את היתרונות של כל אימון בנפרד לעומת אימון משולב (אימון ארובי ואימון כוח) מצאו שלשילוב יש השפעה מרבית על כלל ערכות הגוף השונות. 

נחזור לעידן הקורונה: הסגר וההגבלות בעקבות המגיפה גרמו לחלק מהאוכלוסייה המבוגרת חולשה וירידה תפקודית בולטת עם סכנה מוחשית לנפילות. לאלו בהחלט מומלץ להתאמן תחת הדרכה פיזיותרפיסטים היכולים להבטיח את שיקומם וחזרתם לתפקוד יומיומי תקין. יש גם כאלה שחשים הדרדרות קלה ויכולים להתאמן בביתם, אבל, מתוך הכרות עם "האדם העצל מטבעו", משמעת עצמית וקפדנית אינם מנת חלקו וזו....מרבית האוכלוסייה!

לכן, אימון משולב במכון המותאם לגיל השלישי וכולל מכשירים ומאמן כושר ובריאות שהוכשר לעבוד עם הצרכים של הגיל המבוגר, יכול בהחלט לענות על היתרונות שתוארו לעיל. כמו כן, אימון משולב שניתן לבצעו גם בעזרת טכנולוגיות מציאות מדומה חדישות ומאתגרות כמו VAST ו-REHABCUBE "משדר" בריאות כך שהמתאמנים  נהנים גם מהאימון וגם מהאינטראקציה והעבודה הקבוצתית. 

לסיכום: האימון אינו יכול לעצור את התהליך הביולוגי של ההזדקנות ולהפוך אותנו לצעירים, אך יתרונו בכך שהוא מאט את קצב הירידה ביכולות הפיזיות והקוגניטיביות וממתן את השפעות הגיל על תפקודים שונים. אדם המתאמן באופן קבוע מבטיח לעצמו רזרבות טובות לעת הצורך. 
כאשר כבר יש ירידה תפקודית, עיסוק "מושכל" באימון גופני בהדרכת פיזיותרפיסט יאפשר בין היתר שיפור בתפקוד הכללי, שיפור בניידות, איזון ברמות הסוכר בדם, שימור מסת העצם, שיפור מצב הרוח, וחשוב במיוחד: הפחתת סכנת הנפילות ושיפור באיכות החיים. 
 
לפרטים אודות חבילות הטיפולים הניתנים אצלנו במרכז שיקום בגליל GRC ולמסלולי הטיפול השונים צרו קשר באתר או בטלפון: 076-5991221
 
 

**המידע נכתב באדיבות אריה בורשטין, לשעבר מנהל הפיזיותרפיה ב"בית רבקה" ומפתח מערכת ממוחשבת להערכה וטיפול פיזיקאלי וקוגניטיבי. מר בורשטין אחראי על ייעוץ וליווי צוות הפזיותרפיסטים והמרפאים בעיסוק במרכז שיקום בגליל GRC.

מאמרים

אביזרי עזר בשיקום

כיצד מכשירים מסייעים משפרים את ההחלמה?

תקווה וכנות: איזון עדין בשיקום

כיצד מטפלים מוצאים איזון בין אמירת אמת כואבת להשארת תקווה איתנה?

סוגי תאונות דרכים ואתגרי השיקום הייחודיים שלהן

לא כל תאונת דרכים היא אותו דבר. קראו כאן על ההבדלים.

כלבנות טיפולית בשיקום

תקראו על השירות החדש בGRC שכבש את ליבם של המטופלים

פגיעה מוחית אנוקסית

מהי פגיעה מוחית אנוקסית וכיצד ניתן לשפר את חייהם של אלו שנפגעו

שבץ ונזק מוחי אנוקסי: קשרים והבדלים

הבנת ההבדלים והקשרים היא אחד המפתחות להבנת השיקום

צלצלו 8363* או מלאו את הפרטים:
* שם:
* דוא"ל:
טלפון:
עיר/ישוב
נושא הפניה:
נא לפרט את הפניה
מאשר קבלת דיוור